Urlop na Istrii - gdzie warto pojechać i co zobaczyć?
-
TomaszCześć, wszystko wskazuje na to że nadchodzące wakacje spędzimy w Chorwacji na Istrii, jeszcze nie wiem dokładnie w jakim mieście ale generalnie gdzieś na wybrzeżu. Moje pytanie brzmi gdzie najlepiej się na Istrii zatrzymać żeby wakacje były najbardziej udane. Poszukujemy miejsca w którym będzie najwięcej atrakcji, ewentualnie miejsca z którego będzie najwygodniej jeździć na zwiedzanie by możliwie najwięcej zwiedzić i zobaczyć podczas tych wakacji.
9 marca 2015
Z góry dzięki za ewentualne namiary i interesujące kierunki na Istrii. Za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi serdecznie dziękuję. -
PaulinaJak na Istrii to chyba najlepiej pojechać do Puli - tam jest cudowny Amfiteatr. Latem odbywa się w nim wiele imprez i koncertów ale można go też od tak zwiedzać. Budowla robi wrażenie choć jest nieco wciśnięta we współczesne budynki.
W Puli jest jeszcze kilka światowej klasy zabytków, jak muzeum i łuk Sergiusza, poza tym z Puli można podskoczyć do Rovinj a tam znajduje się przepięknie usytuowany kościół na szczycie góry z którego wieży rozpościera się przepiękny widok.Amfiteatr w Puli -
KaśkaNa Istrii moim zdaniem najciekawsze miasta to: Rovinj (ze względu na przepiękną górującą nad miastem katedrę św. Eufemi), Pula (właśnie ze względu na zabytkowe Coloseum), Porec (ze względu na Bazylikę Eufrazjana), fajne jest też kameralne miasteczko Novigrad, oraz bardzo podoba mi się we Vrsar - miasteczko nie jest za duże ale jest w miarę spokojne, jest co zwiedzać no i koło Vrsaru jest mój ulubiony camping Koversada :)
Vrsar -
TomekSpędzając wakacje na Istrii, na pewno warto wybrać się na jednodniową wycieczkę wodolotem do Wenecji. W ciągu jednego dnia można zwiedzić chociaż najciekawsze i najpopularniejsze place, mosty i zabytki w Wenecji. Wystarczy odpowiednio zaplanować sobie takie zwiedzanie, wiele informacji jest na www.wenecja24.info Wodoloty cumują tuż przy Placu Św.Marka, a więc w samym centrum Wenecji. W sezonie na pewno pływają codziennie, na zmianę raz katamaran Adriatic, raz wodolot Princes of Wenezia. Wypłynąć można z takich miast jak Rovinj, Porec, Pula, według rozpiski start około 7 rano, w Wenecji się jest około 9:00,powrót ok 18 by w Chorwacji być na ok 20:00.
To idealny sposób zwiedzania Wenecji, bowiem samochodem to straszny problem z zaparkowaniem jest, a i dojazd trwa o wiele dłużej.Wenecja to idealny cel jednodniowej wycieczki z Istrii -
NataliaIstria oferuje bardzo wiele atrakcji turystycznych, oprócz tu wymienionych należy pamiętać o Jaskini Barenine w okolicy Porec (Nova Ves) gdzie można zejść z przewodnikiem na około 70 metrów pod ziemie i oglądać znajdujące się tam stalagmity i stalaktyty które formowały się tam przez setki tysięcy lat.
14 marca 2015
Bardzo interesujący jest również Limski fiord znajdujący się w okolicy Vrsar, wąski kanał wdzierający się kilka km w głąb skalistego wybrzeża. Bujna i niedostępna roślinność tworzy zapierające dech w piersiach krajobrazy.
W Porec znajduje się piękna zabytkowa będąca pod opieką UNESCO bazylika Eufrazjewa którą warto zobaczyć. Prócz tego piękna jest stara część miasta, oraz znajdująca się tam atrakcja w postaci Aquarium gdzie obejrzeć można wszystkie żyjątka występujące w okolicznych wodach Adriatyku. W Porec popłynąć też można na wycieczkę specjalną łodzią ze szklanym dnem, tzw glass boat.
W odległości około 50 km od Poreć , znajduje się kolejna atrakcja turystyczna - nowa inwestycja, największy aquapark w tej części Europy. Jeszcze tam nie byłam, ale słyszałam wiele dobrego o tym miejscu.
Jednym słowem wakacje na Istrii nie mogą być nudne, a żeby wszystko zobaczyć, zwiedzić itp. trzeba by mieć miesiąc wolnego.