Sposoby na uniknięcie winiety w Słowenii
-
PiotrekCześć,
Na drodze do Chorwacji do pokonania mamy Słowenię i w zasadzie nic w tym nie było by dziwnego gdyby nie fakt że przez Słowenię do przejechania w moim przypadku jest raptem nieco ponad 100 km autostradą a do zapłaty aż 15 EUR (winieta). Czy ktoś z was próbował objazdu słoweńskich autostrad?
Interesuje mnie sposób na pokonanie odcinka od Austriackiego VILLACH do Chorwackiego przejścia granicznego RUPA (okolice Opatija). Patrząc na mapę istnieje możliwość przejechania tego odcinka zwykłymi drogami - pytanie tylko czy są one bardzo kręte i czy prowadzą przez trudne do pokonania góry?
Na mapie widać że taka trasa jest jak najbardziej możliwa do pokonania, gdyż w większości wzdłuż autostrady leci również zwykła niepłatna droga. Czy ktoś mógł by potwierdzić i ewentualnie napisać coś o tej trasie?Alternatywny objazd autostrady w Słowenii -
TomekTrasa jest jak najbardziej do pokonania. O ile mnie pamięć nie myli pokonaliśmy ją jakieś 3 lata temu. Można zaoszczędzić te 15 euro pytanie tylko czy śpieszno jest dojechać do celu (Chorwacji) jeśli tak to nie warto ryzykować mandatu gdyż na całej tej trasie są ograniczenia prędkości do 40-50 km/h ze względu na obszar zabudowany, a w kilku miejscach po prostu nie da się jechać szybciej ze względu na liczne zakręty, jednak trasa ta faktycznie jest alternatywą dla autostrady przez Słowenię.
My trochę specjalnie, trochę z ciekawości przejechaliśmy tą trasą, z Villach kierując się na Klagenfurt, tam krętą bardzo widokową ale i dość niebezpieczną trasą przedostaliśmy się do Austrii na wysokości Trzic. Następnie drogą E652 kierowaliśmy się na Ljubljane (unikając licznych zjazdów prowadzących na autostradę). Z Ljubljany drogą 409 jechaliśmy w kierunku Postojnej gdzie tak czy inaczej trzeba by opuścić autostradę jadąc do chorwackiej Opatji.
Trasa jest dość widokowa, prowadzi przez fajne słoweńskie wioski, zobaczyć można o wiele więcej niż z autostrady, jednak nie ma co się śpieszyć i pędzić. Policja lubi ustawić się z radarem lub natrafić możemy na wiele fotoradarów a to raczej niemiła pamiątka z wakacji.
Czy trasa ta jest opłacalna? zależy od stylu jazdy itp.. Jadąc ekonomicznie spalimy mniej paliwa, i zaoszczędzimy na wspomnianej winiecie, jednak jak ktoś wybierze tą trasę i będzie cisnął gaz na krótkich krętych odcinkach spali zapewne więcej paliwa niż owe 15 EUR za winietę. Wybór należy więc do was !Alternatywna trasa przez Słowenię -
JoannaMy dla wygody i własnego komfortu jadąc na wakacje (zawsze się śpieszymy) i kupujemy winietę w Słowenii - wiem że to raptem trochę około 100km autostradą za 15 EUR jednak z drugiej strony to jednak wygoda. Narażać się na policję, mandaty i inne nieprzyjemności które mogły by nam popsuć wakacje. Natomiast jak wracamy z Chorwacji do Polski to wtedy szukamy alternatywy i staramy się ominąć Słowenię.. jadąc np przez Włochy co niezbyt się opłaca.
6 sierpnia 2015 -
AdrianTylko czy dla wątpliwych kilkudziesięciu złotych warto kąplikować sobie dojazd do Chorwacji? Tak bez żadnych udziwnień najbardziej optymalna trasa oznakowana jest drogowskazami, można niemal że na autopilocie przejechać nie gapiąc się w mapę, nie pilnując wjazdów i zjazdów z autostrady.Ja tam wole normalnie zapłacić i przejechać wygodnie. Jak Niemcy wprowadzą opłaty za przejazd swoimi autostradami to też będziecie dla oszczędności jechać przez Polskę? A tak BTW to co jak co ale w Polsce opłaty drogowe są najdroższe chyba w całej Europie więc powinniśmy do tego przywyknąć.
14 sierpnia 2015 -
WładekJa jestem zdania że nie ma co za wszelką cene szukać i jechać inną drogą niz płatną autostradą w Słowenii. Objazd przez Włochy jest niewiele tańszy (3-5 euro), więc jeśli ktoś nie jedzie napołudnie by przelatywać przez Zagrzeb, tylko jedzie na Istrię to nie ma co - takie jest moje zdanie po 10 wyjazdach na urlop nad Adriatyk.
21 sierpnia 2015 -
ViviMamy 2021 rok . Słowency oszalali z opłatami , za 7 dni 30 euro , za 30dni 60euro . Mozna objechać przez Wł0chy lub nie płatną drogą z Austrii do Chorwacji koło 70km , koło0 MARIBOR
24 czerwca 2021