Plaże nudystów
-
RyszMam pytanie czy w Baśce vodzie jest plaża nudystów? A gdzie są w chorwacji fajne plaże naturystów?
24 sierpnia 2014 -
KaskaHej, taka forma wypoczynku jest najbardziej popularna na północy Chorwacji a więc w regionie Istria gdzie występuje aż kilkanaście obiektów FKK (wliczając w to całe campingi). Pojedyncze plaże i campingi odnaleźć jednak można w regionie Kvarner (np Bunculuka na wyspie Krk - bardzo piękna plaża z cudownymi widokami). Wyspa Hvar i miasteczko Vrboska również dysponuje takowym campingiem z plażą dla golasów. Dalej w okolicach Dubrownika również znajduje się wyspa Lokrum na której również spotkać się można z opalającymi się bez strojów turystami.
25 sierpnia 2014
Generalnie Chorwacja z natury ukształtowania terenu i linii brzegowej (tysiące lagun i zatoczek, skały itp.) w ustronych miejscach ludzie po prostu opalają się bez kostiumów choć nie zawsze są to dedykowane plaże.
Generalnie jeśli chodzi o plaże to wystarczy poszukać sobie ustronego miejsca, a jeśli chodzi o obiekty to na Istri polecam Naturist-Center Ulika w Porec, albo Koversada w Vrsar, albo Valalte w Rovinj, albo wyżej wspomniany camping Dunculuka na wyspie Krk. -
TomekCo jak co ale Chorwacja właśnie jest wyjątkowo idealnym i ulubionym przeznaturystów miejscem, gdzie tradycje związane z tą formą wypoczynku sięgają blisko stu lat. Dlatego też nad Adriatykiem zupełnie normalnym zwyczajem jest opalanie się toples, a w ustronych miejscach nikogo nie dziwi i nie wzbudza żadnej sensacji opalanie się czy kąpanie zupełnie bez stroju kąpielowego. Tak samo na jachtach czy lodziach motorowych dostrzec można całkowicie rozebranych tuystów :)
Jeśli chodzi o obiekty fkk to szczególnie polecam NaturistCenter Ulika w Poreciu na Istri, piękne miejsce, super warunki, same superlatywy jedyny mankament to taki że jest dość drogo, ale jest to też jakiś sposób segregacji.Plaża na campingu FKK Ulika w Porec -
AndrzejNo potwierdzam wszystko co przedmówcy napisali. W Chorwacji jest zupełnie inna mentalność, zarówno wśród chorwatów jak i turystów tam przybywających. Dodatkowo obiekty czy campingi oznaczone jako fkk czyli takie przeznaczone dla golasów są dość drogie a więc nie dostępne dla przypadkowych ludzi. to też element naturalnej selekcji, choć jak wcześniej pisalem tam jest inna mentalność, u nas w kraju ciężko sobie taką plaże wyobrazić a co dopiero camping.
My polecamy plaże naturystyczną przy a w zasadzie na campingu Bunculuka na wyspie Krk, dokładniej przy miasteczku Baska. To plaża znajdująca się co prawda na campingu ale dostępna jest (za opłatą 25kn) dla mieszkańców apartamentów znajdujących się w Basce. Plaża jest piękna, widoki wspaniałe. Bezpośrednio na plaży znajduje się beach-bar, restauracja, sklepik. Normalnie jak w raju!Plaża na campingu FKK Bunculuka w Baśce -
AdamBardzo fajna plaża na której zaczęliśmy naszą przygodę z opalaniem się bez strojów znajduje się na Wyspie Krk w Starej Basce na campingu Skrila. Jest to zwykły camping ale posiada dwie plaże, jedna normalna druga oznaczona FKK umieszczona w bardzo zacisznym miejscu. W naturalny sposób odgrodzona skałami laguna odzielona od reszty plaży wąskim przesmykiem między skałami. Na owych skałach duży napis FKK informujący o tym ze jest to plaża naturystyczna. Wprawdzie zarówno sam camping Skrila jak i jego plaże nie powalają jakoś standardem, ale miło wspominamy tamtejszy pobyt.
Obecnie jeździmy na duże campingu naturystyczne jak Naturyst Center Ulika w Porec czy Koversada w Vrsar albo mniejsza Bunculuka na wyspie Krk, jednak jeśli ktoś zaczyna dopiero taką formę rekreacji to zdecydowanie niech wybierze się na początek na taki właśnie camping z wydzieloną plażą FKK a dopiero później na campingu zupełnie naturystyczne.Plaża FKK na wyspie Krk w Starej Basce -
NataliaWitajcie, ja osobiście początkowo byłam bardzo negatywnie do tego nastawiona, mąż mnie namawiał a ja nie bardzo chciałam, ale jakoś się zgodziłam pojechać na taki camping na którym cały czas i wszędzie się przebywa zupełnie nago. Przyznaje że nie spodziewałam się że ludzie tak obnoszą się wszędzie zupełnie nago, na plaży to się jeszcze jakoś rozumie ale przechadzać się alejkami spacerując po campingu zupełnie bez niczego. początkowo był to dla mnie ogromny szok, ale nie trwało to długo, jakieś 2-3 dni i sama się stopniowo do tego przekonałam. Poczułam i zrozumiałam o co tak napawdę w tym wszystkim chodzi. Fajna sprawa, polecam każdemu choć oczywiście nic na siłę.
Jest też inna kwestia że Chorwacja idealnie się do takiego sposobu spędzania wakacji nadaje, ciepło a w sezonie wręcz gorąco, ludzie mili i wielonarodowościowi. nie wyobrażam sobie takiego ośrodka w naszym kraju, baa nawet nie wyobrażam sobie siebie na nakiej plaży w Polsce.Plaża naturystyczna na campingu FKK Bunculuka -
AniaW Chorwacji plaż na których można opalać się bez stroju jest odgroma. Jeśli chodzi o ośrodki jak campingi czy centra naturystyczne to takich najwięcej znajduje się na północy Chorwacji a więc Istria i po części Zatoka Kvarner (głównie wyspy). Co nie znaczy że w południowych rejonach Chorwacji nie można opalać się bez kostiumów. Tam mniej jest typowich campingów ale znajduje się wiele plaż oficjalnych lub mniej oficjalnych na których ludzie opalają się tak jak chcą. Wystarczy udać się dalej od miasta, lub mając do dyspozycji łódź - popłynąć na jakąś pobliską wyspę lub wysepkę co bardzo często czynią właściciele jachtów. Generalnie Chorwacja jest krajem bardzo ale to bardzo tolerancyjnym jeśli chodzi o plażowanie.
24 stycznia 2015 -
TomaszW wielu miejscach w Chorwacji widzieliśmy że ludzie opalają się topless na zwykłych plażach wcale nie oznaczonych jako fkk. W Chorwacji to chyba całkiem normalne bo nikt nie robił z tego żadnej sensacji.
24 kwietnia 2016