Gdzie tankować jadąc do Chorwacji?
-
SylwekWitam, planuje trasę tegorocznego wyjazdu do Chorwacji na wakacje. I wiadomo chcąc oszczędzić przydało by się tankować w krajach w których paliwo jest tańsze. Stąd moje pytanie, na trasie z Polski do Chorwacji w jakich krajach najlepiej jest tankować do pełna?
29 czerwca 2014
Czy w jakimś kraju przez który będę przejeżdżał będzie paliwo tańsze niż u nas w Polsce? Interesuje mnie cena bezołowiówki 95. W samochodzie mam zbiornik paliwa jakieś 50 litrów więc wiadomo że kilka razy trzeba będzie zatankować do pełna - liczę że jakieś 5-6 razy czyli jakieś 250-30 litrów paliwa łącznie. Przy tej ilości warto wiedzieć gdzie tankować bo głupio tak kupić paliwo po jakieś kosmicznie wysokiej cenie (np w niemczech) i za chwilę dowiedzieć się że w następnym kraju można było zatankować taniej. -
KaśkaKiedyś jak jeździliśmy do Chorwacji to tankowaliśmy zawsze w Polsce do pełna, później w Czechach i później do pełna dopiero w Słoweni, ale od tamtego czasu dużo się zmieniło. Na pewno najdroższe paliwo na drodze z Polski do Chorwacji będzie w Niemczech, o ile ktoś jedzie przez Niemcy.
29 czerwca 2014 -
TomekSłuchaj, niestety w żadnym kraju paliwo niestety nie będzie tańsze niż u nas w Polsce, więc przed wyjazdem z kraju tankujemy pod korek. Jeśli ktoś jedzie przez Niemcy, to trzeba tak jechać by nie trzeba było tankować bo w Niemczech paliwo jest zdecydowanie najdroższe (1 litr bezołowiowej kosztuje 1.60-1.70 euro).
Najlepiej jest tankować w Polsce, Austri i samej Chorwacji. Unikać tankowania w Niemczech, Włoszech i Słoweni. Załączam mapkę z cenami paliwa w poszczególnych krajach Europy.
Polska: 1,27 euro /litr
Niemcy: 1,63 euro /litr
Czechy: 1,30 euro /litr
Austria: 1,36 euro /litr
Słowenia: 1,50 euro /litr
Chorwacja: 1,47 euro /litr
BiH: 1,37 euro /litrCeny paliw w Europie -
JarekWszystko wskazuje na to że zmieniło się nieco, bowiem jeszcze kilka lat temu to własnie w Słoweni opłacało się tankować do pełna, kiedyś podczas wakacji w Chorwacji przeliczyłem tankując właśnie na stacji w Słoweni że paliwo było nieco tańsze niż u nas w Polsce. Nie wiem co sprawiło że tak tam paliwo podrożało, być może jakiś podatek dodali do cen paliw albo akcyzę czy VAT podnieśli, że zrobiło się drożej niż np. w sąsiadującej w Austri.
30 czerwca 2014
Tak czy inaczej wychodzi na to że jadąc do Chorwacji do pełna tankujemy w Polsce, następnie znów do pełna tankujemy w Austri a później dopiero w Chorwacji. Wracając do Polski trzeba z Chorwacji wyjechać z bakiem pełnym paliwa, następnie w Austri zatankować na wjeździe i pamiętać by przed opuszczeniem Austri również tankować pod korek, by nie musieć tankować paliwa w Niemczech.
Szerokiej drogi życzę wszystkim! -
AniaMy zawsze w Chorwacji tankujemy na ich stacjach benzynowych INA. Nigdy nie było żadnego problemu z paliwem zarówno na stacjach znajdujących się na autostradach, jak i w mniejszych miasteczkach. Polecamy!
1 lipca 2014 -
WaldekCześć, podaje wam aktualne ceny paliw na stacjach benzynowych w krajach na trasie z Polski do Chorwacji, oraz na stacji INA w samej Chorwacji,
22 lipca 2014
Chorwacja PB95: 10.89 kn/litr, ON: 10.11 kn/litr
Niemcy PB95: 1.65 eur/litr, ON: 1.40 eur/litr
Austria PB95: 1.40 eur/litr, ON: 1.30 eur/litr
Słowenia PB95: 1.50 eur/litr, ON: 1.38 eur/litr
Oczywiście na stacjach benzynowych znajdujących się przy autostradach i obwodnicach cena będzie wyższa o około 5-8% Jeśli ktoś planuje tankować do pełna, czasem warto zjechać z autostrady do jakiegoś małego miasteczka.
pozdrawiam