Tankowanie samochodu gazem w Chorwacji
-
WojtekCześć, nie znalazłem odpowiedzi więc pytam, czy w Chorwacji można i czy popularne są tam stacje z gazem, tzn takie na których można zatankować gaz LPG do samochodu? Obliczam koszty wyjazdu i myślę że dzięki instalacji gazowej mógł bym wiele zaoszczędzić. Jeśli tylko po drodzę i nad samym Adriatykiem można w ogóle tankować gaz LPG. Mój zbiornik jest dość mały, jakieś 30litrów, więc tankowanie musiało by być w miarę częste. Czy więc można tak zaplanować trasę by co 30-40 km zatankować samochód.
26 lutego 2014
Po ile jest w ogóle gaz w Chorwacji i we wszystkich krajach przez które się jedzie. chodzi mi o Niemcy, Austrię i Słowenię.
pozdrawiam -
WaleryNie ma żadnych problemów w tankowaniu gazu w Chorwacji, wiadomo że w regionach turystycznych jest więcej stacji lepiej wyposażonych i zaopatrzonych ale ogólnie nie ma większych problemów z LPG. Czy jest popularny? napewno mniej popularny niż u nas w Polsce, ale nie ma kłopotów z zatankowaniem. Pamiętajcie jednak że gaz w takich temperaturach jakie panują w Chorwacji ma tendencje do rozprężania się, a więc znacznie mniej gazu wejdzie do butli niż tankując tą samą butle u nas. Zwracac też trzeba uwagę by tankować gaz na stacjach benzynowych pojemnik z gazem znajduje się pod ziemią - będzie lepiej schłodzony i więcej wejdzie do baku.
27 lutego 2014 -
AniaSpotkać można na rodzimej sieci stacji benzynowych INA, powstaje również wiele stacji benzynowych Petroleum oraz OVH czy jakoś tak. Generalnie nie ma żadnego problemu z tankowaniem żadnego rodzaju paliw. Nie spotkałam się jedynie z możliwością ładowania samochodów z silnikiem hybrydowym.
28 lutego 2014