Jeden z piękniejszych kurortów turystycznych w Chorwacji
-
KarolKażdemu niezdecydowanemu polecam Trogir ponieważ jest to jedno z piękniejszych miast w Chorwacji. Wspaniałe zabytki, monumentalne budowle, no i przepiękna aleja palm, czyli drzew które u nas nie rosną, przepiękny port, no i most łączący starą część miasta to wszystko sprawia że miejsce to jest magicznie wyjątkowe. Wrzucę zdjęcia jak znajdę wolną chwilę. Pozdrawiam.
21 lutego 2014 -
KarolTak jak obiecałem tak wrzucam fotkę z promenady Trogiru. Jak wcześniej pisałem miasteczko to jest cudowne, moim zdaniem mało popularnej choć ilości turystów w nim nie brakuje. Przepiękna starówka Trogiru wpisana została na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego UNESCO. Miasteczko jest szczególnie zadbane, choć innym miejscowością w Chorwacji nie można nic zarzucić, to Trogir jest moim zdaniem wyjątkowy.
Promenada w Trogirze -
KarolGeneralnie nie trzeba zatrzymywać się w samym Trogirze, godna polecenia jest cała riviera i wchodzące w niej skład miasta: Marina, Seget Donji, Seget Vranjica, Vinisće i wyspa Čiovo. Cały ten region jest wyjątkowo bogaty w rośliność śródziemnomorską - palmy, oliwki i winorośla. Riviera Trogirska to również liczne wybrzeża wspaniałe zatoczki, wysepki, żwirowe i piaszczyste plaże.
Najpiękniejsze miejsca w Trogirze -
JustynaAhh piękne miejsce, byłam tam z moim chłopakiem ale to było z 8 lat temu. Pamiętam jak zwiedzaliśmy starą częśc miasta do której dostać się można przez ruchomy most. Potwierdzam aleja porośnięta palmami zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Trogir zwiedzaliśmy w szczycie sezony, upał lał się z nieba niemiłosierny, a odrobina cienia jaki znaleźć można było pod palmami z fotografi jeszcze bardziej utwierdził nas w przekonaniu że raj na ziemi. Przepiękne miasteczko, być może trochę w cieniu Splitu i inych pobliskich większych metropoli. Polecam każdemu kto będzie w okolicy, nawet jadąc do Dubrovnika warto tak zaplanować podróż by choć kilka godzin spędzić w Trogirze!
22 lutego 2014 -
TomekByłem w Trogirze, wprawdzie ładnych klika lat temu jednak bardzo miło wspominam to miasteczko. Nie spędziłem tam wprawdzie dużo czasu, bo raptem jedno popołudnie w drodze na południe Chorwacji, ale Trogir zapamiętałem przede wszystkim z długiej alei wielkich palm - jak na fotografiach, to bardzo reprezentatywne miejsce. Stara cześć miasta znajduje się na odłączonej od lądu wyspie na która można dostać się zwodzonym mostem - to taka forma fortyfikacji (fosa) co dodatkowo uatrakcyjnia zwiedzanie miasta. Trogir to również multum turystów, w szczycie sezonu a więc w lipcu/sierpniu jest ich tam zatrzęsienie, ale to tylko potwierdza atrakcyjność turystyczną tego miejsca. Również polecam wszystkim to miasteczko, choć spędzić tu więcej czasu mogło by być męczące ze względu na natłok turystów, to jednak 1 dniowe zwiedzanie moim zdaniem jest obowiązkiem każdego kto znajdzie się w regionie środkowej Dalmacji.
Trogir w Chorwacji -
KarolByłem w Trogirze, przyznaje że jest to piękne miasteczko z piękną architektuą i świetnie zachowanymi zabytkami, jednak w sezonie panuje tam straszliwy tłok. Jeśli ktoś chce zwiedzić Trogir, poznać jego tajemnice, zobaczyć wszystkie atrakcje turystyczne to napewno trzeba tam pojechać albo wczesnym sezonem tzn maj, pierwsza połowa czerwca albo po szczycie sezonu czyli driga połowa sierpnia i wrzesień. W miesiącach szczytu sezonu panuje tam straszna motanina turystów, dosłownie jak na targu. Nie da się spokojnie spacerować głównymi alejami a o zrobieniu zdjęcia nie wspomnę.
26 marca 2014 -
JarekA my polecamy w Chorwacji małe miasteczko Vrsar, znajduje się ono na Istri, a więc stosunkowo daleko nie trzeba jechać. Małe, kameralne w ciągu 2, 3 godzin można je zwiedzić ma piechotę. Obok znajduje się piękny archipelag wysp a więc jest też gdzie wybrać się na wycieczkę statkiem. Generalnie bardzo urocze miasteczko. Jak znajdę chwilkę to odszukam i wrzucę fotkę.
26 marca 2014 -
WaldekByliśmy tam w tym Trogirze - to piękne miejsce jednak w sezonie panuje tam straszny tłok. Mimo to polecam zwiedzić nawet jeśli trzeba poświęcić pół dnia jadąc na dalej na południe. Aleja z palmami, stare fortyfikacje i w ogóle wejście do starej części miasta poprzez most jest naprawdę fajnym przeżyciem. Trogir nocą jest boski !
8 kwietnia 2014