Aktualne kursy walut i kurs chorwackiej kuny
-
TomekCzęść ponieważ właśnie jestem w Chorwacji, mogę podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami odnośnie płatności w Chorwacji. Jadąc tu na wakacje zabrałem że sobą karty kredytowe i gotówkę w postaci 500 zł polskich, (których nie zdarzylem wymienić w polsce na euro). Płacąc w sklepach (supermarketach) kartą kredytową kurs okazywał się najlepszy. Wymieniając 500 polskich złotych w kantorze w mieście Vrsar, otrzymałem 810 HRK, przy kursie 1.62 o ile pamiętam (wychodziło by że sprzedano mi 1 kune za 0.62 zł), przy zakupach w supermarkecie bank przelicza mi 1 kune po kursie 0.58 zł a więc najlepiej wychodzi się płacąc wszędzie tam gdzie to możliwe kartami płatniczymi. Wymiana w polsce na euro, a następnie tu euro na kuny wychodzi najgorzej. Z wymianą polskich złotych na kuny nie ma problemu, jednak trzeba pochodzić i porównać kurs, bowiem w kantorze wymieniłem po 1.62 a kilkaset metrów dalej w banku kurs wynosił 1.76 hrk za 1 pln.
16 lipca 2013
pozdrawiam -
RomekDziś wyplacalem pieniądze w bankomacie zagrzeb banku, i wyświetlił mi się kurs 0,58 zł za jedną kune. do wyboru miałem obciążyć rachunek w złotówkach przeliczonych po w/w kursie albo w kunach by bank mi tó przeliczył po swoim kursie.
24 lipca 2013 -
SebastianPłacić kartami płatniczymi wszędzie tam gdzie tylko się da. Jeśli terminal daje możliwość wyboru waluty płatności to jeszcze lepiej! Nie wymieniajcie waluty u nas w kraju bo to tylko strata pieniędzy. Zauważyłem też że bardzo dobry przelicznik miał mBank przeliczając kartę kredytową Mastercard, w porównaniu do karty debetowej Alior Sync Mastercard.
4 sierpnia 2013 -
EwelinaNo właśnie, po ile jest ich waluta w stosunku do dolara i do euro? Lepiej opłaca się kupować dolce czy euro by wymienić na Kuny? Co lepiej stoi w kantorach? tzn z jakiej waluty będzie więcej lokalnej waluty - hrk?
5 kwietnia 2014