Nacjonaliści planują referendum przeciw serbskim nazwom
-
TomekJak można wyczytać w mediach pewne ugrupowanie chorwackich nacjonalistów ogłosiła, że z poparciem Kościoła katolickiego zebrała prawie 700 tyś podpisów pod petycją przeprowadzenia w Chorwacji referendum ta temat ograniczenia praw serbskiej mniejszości zamieszkującej w Chorwacji. Chodzi tu między inymi o coraz częstsze ostatnio używanie serbskich odpowiedników nazw na tablicach informacyjnych, co jest obecnie (ze względów Unijnych) zgodne z prawem. Co o tym sądzicie? O ile temat wydaje się raczej nie do ruszenia - dobrowolnie przecież Chorwacja przystąpiła do Unii Europejskiej więc się z tym liczyli że prawo UE gwarantuje i przestrzega praw zwłaszcza mniejszości. O tyle ciekawa jest w tej sytuacji postawa kościoła który opowiada się za stroną konfliktu.
8 grudnia 2013 -
KaśkaBo ja wiem, jeśli kościół w Chorwacji wdaje się w takie konflikty (w co wątpię) to jest to kolejne zadanie dla papieża Franciszka który zaraz zrobi z tym porządek. Mi to bardziej wygląda na jakaś populistyczną grupę która robi w okół siebie dużo szumu o nic. Ciekawe jest to że po wstąpieniu Chorwacji do Unii Europejskiej jakby otworzyły się drzwi wszelakich konfliktów które przez lata nie były podejmowane i wydawało się że nie istnieją.
8 grudnia 2013