Prom Rijeka/Opatija-Wenecja ??
-
DanekCzy ktoś się orientuje czy jest jakiś promik z Rijeki lub Opatiji do Wenecji?? Słyszałem że takie są ale nigdzie nie mogłem znaleść :/ Jeśli ktoś się orientuje to jak długo płynie taki prom i jaki mniej więcej koszt podróży?Ewentualnie jakiś link poproszę ;)
16 maja 2013 -
TomekNa sto procent do Wenecji pływają wodoloty i katamarany z zachodniej strony półwyspu Istria - z miast takich jak Pula, Porec i Rovinj. Z Rijeki nie wiem, ale raczej nie sądzę.
17 maja 2013
Jeśli chodzi o rejs do Wenecji z portu w Porec to w sezonie są stałe połączenia które obsługuje firma Adriatica. Popłynąć można wodolotem Adriatica Jet lub pięknym katamaranem Prince of Venice. Oba posiadają klimatyzację i inne wygody.
Rejs trwa około 2 godzin. Z Chorwacji wypływają rano (ok 8:00 w zależności od portu) do Wenecji przypływają ok 10:00 cumując przy nabrzeżu tuż przy Placu Św. Marka. Kurs powrotny do Chorwacji o ile pamiętam około godziny 20:00 będąc w Chorwacji około 22:00.
Generalnie polecam jeśli ktoś spędza wakacje na Istri i chciał by urozmaicić sobie urlop o taką niewątpliwie sporą atrakcje. Jeśli chodzi o koszty to powiem tak: Jeśli przeliczyć dla 2 osób to wygodniej i taniej będzie popłynąć, jeśli 3 lub 4 osoby to taniej wychodzi pojechać samochodem - jednak trzeba mieć na uwadze że przejazd samochodem z Istri przez Triest, później zatłoczoną autostradą na Venecję, szukanie parkingu gdzieś w zatoce i dostanie się tramwajem wodnym do samej Venecji może trwać nawet około 6 godzin, więc 2 godziny rejs jest o wiele wygodniejszą opcją.
Ceny rejsu wyglądają następująco:
389 kn / 53€ za osobę (bilet w obie strony)
315 kn / 42€ per person (bilet w jedną stronę)
*dzieci w wieku do 7 lat gratis; 7 – 14 lat 50% zniżki
Jak wspomniałem są to rejsy z Puli, Porec, Rovinj. Z Rijeki się nie spotkałem.
pozdrawiam -
JarekOprócz wspomnianej Adriatica do Wenecji popłynąć można również z prywatnymi przewoźnikami większymi i mniejszymi. Cenowo wygląda różnie. Na pewno Adriatica to masówka, w sezonie sprzedają kilkadziesiad lub nawet ponad setkę miejsc, bo tyle pomieści się w wodolocie. więc o kameralnym rejsie można zapomnieć, jeśli ktoś pragnie do Wenecji udać się w kameralnym klimacie to pozostaje mu szukać prywatnych przewoźników którzy swoje ofety często prezentują i oferują stojąc w porcie.
17 maja 2013 -
SławomirZ Chorwacji do Wenecji jeśli ktoś chce wyskoczyć na zwiedzenie i to samochodem, to tylko np. w drodze powrotnej. Inaczej taka wycieczka będzie meczarnia. W sezonie przejechać samochodem np z Istri do Wenecji to minimum 4 godziny jazdy, a i tak jest wysokie prawdopodobieństwo że trafi się korek i spędzi się na autostradzie jeszcze więcej czasu.
28 maja 2013
Jeśli ktoś chce wyskoczyć na chwilę do Wenecji, to tylko Wodolot, katamaran czy prywatną motorówka itp. Jeśli ktoś samochodem woli jechać to najlepiej zaplanować sobie np. trasę powrotną z uwzględnieniem Wenecji, i spędzić tam 1 lub dwie noce. Zwiedzanie będzie wydajniejsze a i sam pobyt będzie przyjemniejszy. -
ArekJa również polecam wycieczkę wodolotem do Chorwacji. Wiem że regularnie pływają promy z półwyspu Istria do Wenecji. Dokładnie z Porec, z Rovinj i Puli. Będąc również w Vrsar spotkałem się z wieloma ofertami prywatnych kapitanów oferujących wycieczki również do Wenecji (te jednak są nieregularne a po uzbieraniu odpowiedniej ilości chętnych). Czy coś pływa do Wenecji z Rijeki ciężko powiedzieć bo to kawałek dalej ale dla wodolotu nie stanowić to powinno problemu. Te wodoloty z Porecia wypływały rano a wracały na wieczór tak więc można było zaplanować sobie całodniowy pobyt w Wenecji.
26 kwietnia 2015 -
PaulaPanie Arku, czy jesteś w stanie napisać w jakich cenach oscyluje taki wodolot do Wenecji?
8 lutego 2016