Uwaga na płatności kartą - banki naliczają Prowizję za przewalutowanie
-
TomekWitam,
Do Chorwacji na urlop jeżdżę co roku od bodajże 5 lat. Zawsze płacę kartami, i chwalę sobie ten sposób bo jest wygodny i bezpieczny. Nie muszę się martwić o kieszonkowców czy inne zdarzenia losowe nosząc przy sobie portfel wypchany gotówką.
Każdego roku zabieram kartę kredytową, oraz jedną lub dwie karty debetowe do rachunków bankowych jakie posiadam. Nie jestem bankowcem, a oferta banków tak szybko się zmienia ze prawdę mówiąc nie jestem z nią jakoś szczególnie zaznajomiony - i jak się okazuje to błąd.
Wcześniej - nigdy nie spotkałem się by bank oprócz przeliczenia kwoty transakcji z waluty chorwackiej (Kuny) na walutę obowiązująca w Polsce (pln) doliczał jakieś dodatkowe opłaty - no chyba że była by to wypłata z bankomatu (to jestem w stanie zrozumieć, obcy bankomat... prowizja się należy) ale to co mnie zaskoczyło w tym roku gdy wróciłem z wakacji to pozycje - "Prowizja za przewalutowanie" które pojawiały się po każdej transakcji kartą.
Mało tego Prowizje te w historii operacji na rachunku pojawiły się z tygodniowym opóźnieniem w stosunku do daty transakcji. Więc gdy wróciłem już po urlopie, i z ciekawości spojrzałem na swój wyciąg z rachunku prowadzonego w Banku BZWBK - po każdej transakcji kartą - czyli po każdej płatności pojawiła Prowizja za przewalutowanie.
Nie dość że kurs po jakim przeliczono nie był dla mnie jakoś korzystny (ok bank musi na czymś zarobić, a wygoda korzystania z karty musi kosztować) to dodatkowo każda płatność kartą kosztowała mnie 2, 3, ... 5 zł Widzę że prowizja obliczana jest jakoś procentowo od kwoty transakcji, i wynosi aż 2.8% kwoty transakcji !
Tą kartą naliczyłem około 60-70 transakcji (zakupy w Konzum i innych sklepach spożywczych, restauracjach) w tym zbliżeniowe mikropłatności itp.. co mnie dodatkowo kosztowało około 120-140 zł w postaci samej prowizji dla banku BZWBK za operację przewalutowania.
Szczerze żałuje że płaciłem akurat tą kartą, bo jak widzę w przypadku np BPH żadna prowizja za przewalutowanie nie została naliczona.
No ale taki jest koszt nie zaznajomienia się z Tabelą opłat i prowizji danego banku. Polecam wam zapoznać się. W dzisiejszych czasach większość z nas ma kilka rachunków, warto wcześniej przelać kasę na rachunek tego banku który nie nalicza dodatkowych kosztów za operację przewalutowania.
pozdrawiamBZWBK i Prowizja za przewalutowanie - 2.8% -
IwonaDlatego jeśli ktoś skazany jest na bank który w swojej Tabeli Opłat i Prowizji ma bezwarunkową opłatę dodatkową za przewalutowanie kwoty transakcji polecam korzystanie z opcji DCC w terminalu płatniczym lub bankomacie.
5 sierpnia 2016
Obecnie DCC (Dynamic Conwercy Cośtam..) czyli przeliczenie kwoty transakcji w momencie przeprowadzania tej transakcji przez właściciela terminala/bankomatu sprawia że nasz rachunek obciążony jest kwotą w PLN - czyli nasz bank nie będzie "musiał się fatygować" z przewalutowaniem i przez co nie naliczy nam za to opłaty.
DCC opłaca się właśnie szczególnie tym którzy muszą ponosić tą opłatę. W innych przypadkach lepiej przewalutowanie zostawić Visie/Mastercard`owi jeśli nasz bank nie pobiera za to dodatkowej opłaty.
Najważniejsze by być świadomym opłat nas czekających - wtedy można wybrać korzystniejszą dla nas opcję. W innym przypadku często dowiadujemy się o dodatkowych kosztach dopiero po powrocie do domu. -
TomekTo chyba normalne. Banki muszą na czymś zarabiać a informacja o tym że bank nalicza dodatkowe opłay i prowizje od każdej płatności są tak niewidoczne w Tabeli opłat i prowizji że mało kto jest tego w ogóle świadomy. Dopiero kiedy pojedziemy na nasze wymarzone wakacje wykonamy kilkadziesiąt transakcji na kwotę powiedzmy 5-8 tyś zł ... po powrocie dowiemy się że na wyciągu znajdują się prowizje na kwotę 200 - 250 zł :)
20 sierpnia 2016 -
TomaszObecnie każdy już bank nalicza dodatkowe opłaty za przewalutowanie transakcji. Zwykle jest to jakiś procent od kwoty płatności i nie mniej niż... dlatego warto zaopatrzyć się w kartę walutową i płacić dokładnie w tej walucie w jakiej kupujemy towar. Kiedyś płacąc za wszystko kartą kredytową wychodziłem dobrze na kursach ale obecnie się to zmieniło i już każdy bank do każdego rodzaju karty taką opłatę nalicza więc warto wyrobić dodatkową kartę a w przypadku Chorwacji najlepiej jest płacić w dolarach kartą wydaną do rachunku walutowego prowadzonego również w dolarach bo niestety żaden bank nie oferuje rachunku prowadzonego w chorwackich kunach.
27 grudnia 2016