To chyba jakieś słabe lato albo załamanie pogody?
-
AlicjaCześć, chciałam się wam trochę pożalić bo właśnie spędzam wytęsknione wakacje w Chorwacji a tu nie ma pogody. Kończy mi się trzeci tydzień i za chwile czas wracać, a prawdziwych upałów w ciągu tych trzech tygodni było może z 4-5 dni.
Jestem bardzo rozczarowana, bo to już mój ósmy lub dziewiąty wyjazd wakacyjny do Chorwacji i zawsze było super, jak popadał deszcz to godzinę albo dwie i dalej słońce dawało a w tym roku niebo jest ciągle zasnute chmurami, jak zacznie padać to pada pół dnia a jak przestanie padać to już pogoda jest taka byle jaka.
Rozmawiałam z turystami na Hvarze i każdy mów że tak kiepskiej pogody w Chorwacji to jeszcze nie spotkał. Nawet miejscowi mówią że dawno nie było tak deszczowego lata jak to.
Po ponad dwóch tygodniach pobytu na Hvarze postanowiliśmy w ostatdnie dni słońca poszukać na Istri, niestety bez większego powodzenia.
Zawsze byłam zdania że wakacje w Chorwacji są pewne chociaż ze względu na pogodę, a tu życie jednak zweryfikowało to przeświadczenie, że wcale tak nie jest :(To chyba jakieś słabe lato albo załamanie pogody? -
KalolOwszem w tym roku nie ma takich temperatur bo na niebie więcej chmur, to taka sama anomalia pogodowa jak to że w tym samym czasie w Polsce panują upały jakich zazwyczaj u nas w kraju nie ma. Jakieś dziwne masy powietrza zablokowały dobrą pogodę na północy europy a deszczową i pochmurną na południu europy. To by tłumaczyło te liczne chmury gromadzące się nad bałkanami przez ostatnie trzy tygodnie. Choć teraz widać sytuacja się poprawiła. Na Istri dziś patelnia i czyste błękitne niebo co widać gołym okiem i widać to też na zdjęciach satelitarnych.
Nad Chorwacją deszczowo -
KasiaNa wyspie Brać cały zeszły tydzień był raczej słaby, albo deszczowo a jak nie padało to niebo zasłane chmurami. trochę długo się wypogadzało jak na Chorwację, jednak teraz jest już wszystko OK Patelnia na maxa, można się opalać na całego :)
25 lipca 2014 -
AniaWakacje spędzamy regularie od 9 lat w Chorwacji. Zawsze w lipcu i zawsze pogoda była bez zażutu, jednak w tym roku to jakaś anomalia pogodowa, bowiem przez cały pobyt mieliśmy typowo polską pogodę w Chorwacji, podczas gdy w Polsce upały jak kiedyś w Chorwacji.
29 lipca 2014
Fakty są takie żę jeszcze nigdy namiotu na trawce nie rozkładaliśmy, ta była wypalona słońcem, a tym roku trawa bujna zielona że panowie kosiarkami musieli ją kosić. Tak samo palmy i inna rośliność tak zielonej w lipcu nigdy nie spotkaliśmy. W sumie jesteśmy pogodą zawiedzeni, bo ani siedzieć na plaży jak pada, ani zwiedzać. Jeszcze w apartamentach można siedzieć na tarasach, ale będąc na campingu pod namiotem nie bardzo jest co robić w tak kiepską pogodę :(
To nasz pierwszy wyjazd tak nieudany ze względu na pogodę w Chorwacji. Z dwóch tygodni piękne słoneczne (typowa patelnia) były tylko dwa dni. Kilka było takich słoneczno-pochmurnych a reszta to burze, szarówki i deszczówki. To nasz pierwszy raz by spać w szczelnie zamkniętym namiocie :( -
WładekOj lipa z pogodą w tym roku, nawet miejscowi mówią że tak mokrego lata już dawno nie pamiętają. i temperatury też nie powalają bo jest 23-25 stopni, podczas gdy w tym samym czasie w Polsce mamy 27-31 stopni C.
29 lipca 2014 -
KamilJestem aktualnie na najbardziej słonecznej wyspie Hvar (w każdym przewodniku turystycznym napisano że jest to najbardziej słoneczne miejsce w Chorwacji). to ja dziękuje za takie słoneczne miejsce jak w ciągu ostatnich 5 dni, słoneczny był tylko jeden. Szlak mnie trafia jak siedzę w namiocie i sprawdzam pogodę przez internet i żadne prognozy nie są optymistyczne. nawet zdjęcia satelitarne zdają się to potwierdzać, Chorwacja całkowicie przysłonięta chmurami, podczas gdy w Polsce czysto bez deszczu!
Chmury deszczowe nad Chorwacją -
AdamNo faktycznie w tym roku pogoda w Chorwacji spłatała figla. Nie podoba mi się to bo za tydzień się wybieram właśnie do Chorwacji.
29 lipca 2014 -
LeszekKto nie ma rezerwacji za którą już zapłacił niech szybko wybierze inny kierunek, albo szybko niech się zoriętuje w ofertach lastminute, bo za podobne pieniądze można pojechać do miejsc gdzie pogoda w tym okresie będzie bardziej pewna niż w Chorwacji. Tam niedość że w tym roku drożej, to pogoda deszczowa i ponura za 15 dni trzy osobowej rodziny wyszło nam 8 tyś zł na campingu z własnym jedzeniem, bez zwiedzania itp. Nie dość że drogo to jeszcze deszczowo jak u nas po sezonie. Zupełnie nie jesteśmy zadowoleni z wakacji w Chorwacji. za takie lub podobne pieniądze można polecieć do Tunezji czy Grecji.
30 lipca 2014 -
RafiiGrecja jest tańsza od Chorwacji - sprawdzone
29 sierpnia 2014