Jaka waluta do Chorwacji?
-
EwelinaJaką walutę najlepiej zabrać do Chorwacji? Euro czy Dolary? Jaki jest kurs chorwackiej Kuny do Euro czy dolara? bo nie wiem czy złotówki wymienić na euro i tam euro zamienić na ich lokalną walutę (hrk), czy może zrobić tak samo ale na dolara?
5 kwietnia 2014 -
LeszekOsobiście nie widzę sensu a wręcz przeciwnie nie wiem gdzie tu oszczędności by w Polsce złotówki zamieniać na euro lub dolary, by te w Chorwacji wymienić na Kuny. Przecież w ten sposób dajemy zarobić właścicielowi kantoru w Polsce na jednej wymianie, i właścielowi kantoru w Chorwacji na drugiej wymianie. Nie lepiej wziąść złotówki do Chorwacji i tam je sobie wymienić bezpośrednio na Kuny nie tracąc dwa razy na różnicy kupna-sprzedarzy? Ja tak robiłem kilka razy i nie miałem żadnego problemy z wymianą naszej waluty na chorwacką czy to w banku czy w kantorach - zawsze chętnie ją wymieniali a i kurs był napeno lepszy niż wymiana zl na euro i euro na hrk bo to bezsens !
5 kwietnia 2014 -
WaldemarChyba najbardziej optymalnie jest płacic za wszystko kartami Visa lub MasterCard. Jeśli to są karty kredytowe to tylko nie opłacalne jest wyciąganie gotówki z bankomatów. Jeśli płacimy czy to w sklepie czy na recepcji to nie ma żadnego problemu a i przewalutowanie to żaden problem bo bank przelicza to po średnim kursie.
5 kwietnia 2014 -
KrzysztofMy co roku staramy się płacić kartą, po powrocie spłacamy kartę i to chyba najbardziej optymalny sposób płatności w Chorwacji. Jedynie trochę gotówki zabieramy ze sobą na wszelki wypadek (płatności na bramkach za autostradę itp.) wtedy bierzemy awaryjne 50 euro i 30-50 zł które wymieniamy w chorwackim banku lub kantorze. (awaryjne 50 euro) zawsze jeździ w dokumentach. Na wszelki wypadek gdyby na skacji nie zadziałał terminal, albo na inne nieprzewidziane sytuacje.
6 kwietnia 2014