Ile kosztuje bilet na prom z Rijeki do Dubrovnika?
-
KarolIle kosztuje przepłynięcie w sezonie z Rijeki do Dubrovnika? Zamierzam zwiedzać Chorwację podczas nadchodzących wakacji i wpadłem na pomysł by część wybrzerza zwiedzić z pokładu promu, jeśli było by bezpośrednie połączenie promowe Rijeka-Dubrovnik, albo w drugą stronę. Nawet bardziej by mi pasowało zwierzać miasta podążając kolejno na południe, a na końcu wsiąść na prom i z Dubrovnika wrócic do Rijeki promem. Pytanie czy w sezonie są takie połączenia np czy Jardolinija takie połączenie obsługuje? i ile może kosztować ewentualny bilet dla osoby dorosłej.
26 marca 2014
Jeśli ktoś płyną taką trasę, był bym wdzięczny za pomocne porady na temat choćby kajut - czy trzeba brać bilet wraz z miejscem do spania, czy można się na promie przespać na dziko? Patrząc na mapę to spora odległość, zapewne więc taki rejs trwa conajmniej dobę? Czy w kajutach są prysznice albo czy są jakieś prysznice ogólnodostępne?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. -
WaldekŚwietny pomysł, jednak nie wiem czy są bezpośrednie połączenia promowe z Rijeki do Dubrovnika. Szukałem długo na stronach Chorwackiego przewoźnika promowego Jardolinja ale nie znalazłem, może źle szukałem. Tak czy inaczej przydały by się takie informacje o cenach a także o technicznych sprawach jak długość rejsu, jak długo stoi w miastach na trasie rejsu, czy można schodzić z promu podczas postoju itp. Marzy mi się taki rejs wzdłuż wybrzerza Chorwacji nocą, by przy gwiazdzistym niebie podziwiać oświetlone miasta od strony morza.
27 marca 2014 -
AdelaTrochÄ™ danych na temat rejsu Rijeka - Dubrovnik:
28 marca 2014
- odległość do pokonania drogą wodną to około 543km
- wypłynięcie z Rijeki o godzinie 20:00, dopłynięcie do Dubrovnika o godzinie 16:15 (następnego dnia)
- kuszetka 55 euro, w cenę wliczone śniadanie
- / ewentualnie miejsce na pokładzie (deck) 25 euro
- samochód osobowy to koszt 92 Euro
- prom nie kursuje w soboty i niedziele
Ceny od osoby, być może już trochę nie aktualne, bowiem płynęliśmy ten rejs podczas naszych wakacji w 2007 roku
pozdrawiam -
IzaSpać można na pokładzie, na podłodze na zewnątrz lub gdziekolwiek, na ławkach skrzyniach z kapokami itp. Na zewnątrz trochę wieje i dlatego potrzebna jest odzież i najlepiej śpiwór. Można spać też w środku (ale jest strasznie duszno a w salach klimatyzowanych zimno) ale jak kto woli.
28 marca 2014
Klimat na promie jest specyficzny do 22:00 statek tętni życiem a potem każdy rozkłada legowisko gdzie może. pobudka jest ok 5:0-6:0 po dopłynięciu do Splitu. -
JarekRejs promem z Rijeki aż do Dubrovnika to przegięcie. Nawet piękne widoki i całą ta aranżacja zdąż się obrzydzić i jeszcze w pamięci pozostanie jedynie dyskomfort jeśli ktoś zdecyduje się na taki rejs i nie wykupi miejsca w kabinie. Proponuję skrócić trasę i popłynąć np tylko do Korculi.
1 kwietnia 2014 -
AngelikaJeśli ktoś tak czy siak planuje wakacje na jakieś wyspie która nie jest połączona mostem to i tak trzeba zapłacić za prom to taka atrakcja się opłaca, a jeżeli ktoś chce od tak popłynąć sobie tylko to o wiele taniej będzie przejechać samochodem.
1 kwietnia 2014 -
AniaZ Rijeki do Dubrovnika o ile wiem to nie pływają promy Jardolini. Można natomiast popłynąć w rejs z oferty jakiegoś przewoźnika prywatnego jak Marco-Polo firmy która ma wiele statków, i promów typowo wycieczkowych. płyneliśmy z nimi na wycieczkę do Wenecji z Porecia. Taki jednodniowy wypad. Czy z Porecia można popłynąć do Dubrovnika, napewno tak ale najlepiej to chyba żeby wynająć jacht u jakiegoś prywatnego właściciela ialbo u kogoś kto zajmuje się wynajmem lub czarterem jachtów. Żeby było taniej można taki rejs podzielić na kilka osób, rodzin czy par
4 lipca 2014