Prawdziwe atrakcje turystyczne w Novigradzie
-
WacławWitam, Może nie trafiłem choć Novigrad nie jest szczególnie dużym miasteczkiem, powiedział bym jednak że jest dość małym ale byłem tam dwa razy, tylko zwiedzać i jakoś szczególnie mnie nie zachwyciło. Jedno co tam jest fajne to mniej turystów, nawet w sezonie nie ma tam takich dzikich tłoków jak w inych kurortach Istri. Ale tak poza tym to przystań nie jest tak ładna jak np w Poreciu, czy w Puli. Stare miasto jest dosłownie niewielkie a o plaży w Novigradzie już nie wspomnę, bo to jeden wielki wylany beton. Moje zdanie jest takie że owszem pojechać lub zatrzymać się i pozwiedzać ok, ale na dłużej niż jeden dzień nie chciał bym tam siedzieć. Ciekaw jestem opini o tym miasteczku inych - bo może czegoś nie wiedziałem albo coś powstało tam fajnego od mojego pobytu? ;-)
20 stycznia 2014 -
MaxTrochę się nie zgodzę że Novigrag nie reprezntuje nic ciekawego i myślę że każdy kto miał przyjemność spojrzeć na miasto z perspektywy morza, tj z pokładu jachtu będącego około mili od brzegu, wie że miasto wygląda równie pięknie jak Rovinj, choć jest wyraźnie mniejsze. Novigrad dynamicznie rozwijał się w okresie panowania Wenecjan, później zostało trochę zaniedbane. Przez wielu turystów jest traktowane tranzytowo w drodzę do pobliskiego Porec, o wiele większego z którym nie da się konkurować. W Novigradzie trzeba po prostu poszukać tego co piękne.
20 stycznia 2014 -
KorneliaMax masz rację. Mój mąż jest miłośnikiem i sternikiem motorowodnym zarazem, więc jak można się domyślić wakacje w Chorwacji spędzamy na pokładzie naszego jachtu i potwierdzam że Novigrad jest o wiele ładniejszy z pokładu jachtu patrząc na niego z morza, niż chodząc bez celu na piechotę ;) Na potwierdzenie mojej opini załączam fotkę Novigradu zrobioną co prawda już po wpłynięciu do przytani, jak będę przy drugim komputerze i nie zapomnę wrzucę fotki Novigrad i kilku inych pięknych miejsc na Istri zrobionych w nocy. Zapowiadam że przepiękne to panoramy oświetlonych miast :)
Novigrad -
WaldekPolecam zwiedzić Pałac Rigo w Novigradzie, gdzie znajduje się lapidarium z kolekcją antycznych nagrobków z Novigradu i okolicy. Na szczególną uwagę zasługują bizantyjskie i średniowieczne fragmenty ornamentyki roślinnej, jak również fragmenty kamiennych przedmiotów kościelnych i rzeźb dekoracyjnych.
1 kwietnia 2016
W romańskim kościele parafialnym Sv. Pelagij (św. Pelagiusza), z typową wenecką dzwonnicą, znajduje się pod prezbiterium późnoromańska krypta. W zakrystii przechowywane są bogato zdobione księgi liturgiczne z XV wieku. -
KrystianMy Novigrad i jego okolice zwiedziliśmy na rowerach. Droga z Novigradu w kierunku Poreć prowadzi obok wielkich hoteli Maestral, Laguna i obok kempingu. Nieco dalej droga przecina rzekę Mirnę, po której w przeszłości pływali flisacy.
1 kwietnia 2016
Od starej wioski Tar prowadzi uliczka do zatoki Tar {Jarski Zaljev). Także tu znajdują się kempingi i restauracje podające dania rybne. Nad zatoką na wzgórzu można obejrzeć ślady grodziska iliryj-skiego i kaplicy romańskiej. Po 15 km dojeżdża się do Poreću. Widoki wspaniałe, Istria ma chyba największe klify i najbardziej kręte drogi w Chorwacji.