Nieruchomości w Chorwacji, czy ciężko tam kupić dom?
-
TymoteuszJak wygląda możliwość i ewentualna procedura zakupu nieruchomości w Chorwacji? Czy żeby kupic tam dom, trzeba mieć obywatelstwo, itp.? Przeglądając oferty, jest sporo ogłoszeń działek, domów czy mieszkań na sprzedaż. Niektóre domy, czy nawet apartamenty położone są w bardzo atrakcyjnych miejscach, nad Adriatykiem z widokiem na morze. Myśle że zakup takiej nieruchomości w Chorwacji był by bardzo dobrą inwestycją. Apartament w sezonie można by wynajmować i po części sam by się spłacał, a później, na stare lata na emeryturze można by się tam przeprowadzić i zamieszkać. Plan wydaje się idealny, jednak jak to jest w praktyce z zakupem domu w Chorwacji - tak by normalnie mieć akt własności i żyć spokojnie.
6 listopada 2013 -
ZenonNiemcy od lat kupują i kupowali. Wcześniej gdy Chorwacja nie należała jeszcze do Unii Europejskiej popularne było kupowanie na słupa - czyli dogadywali się z Chorwatem że to on figurował jako właściciel ziemi, działki. a mieli z nim odrębną cywilną umowę o przeniesieniu własności. Jak jest teraz po wstąpieniu Chorwacji do Unii Europejskiej nie wiem, ale prawo na pewno jest tak skonstruowane że zapobiega przynajmniej oficjalnie kupowania ziemi w Chorwacji przez obcokrajowców. Choć jest to sprzeczne z założeniami Unii Europejskiej. Ale jak wiemy, Niemcy by ich wykupili doszczętnie, albo przynajmniej najatrakcyjniejsze działki przy Adriatyku przeszły by na własność bogatych Niemców, a Chorwaci mieszkali by w głębi kraju. Choć niby przepisy są tak skonstruowane to zobaczycie że stanie się to na poziomie korporacji - firm które przejmą, wykupią czy jak zwał tak zwał chorwackie hotele, ośrodki turystyczne itp. Właścicielami najatrakcyjniejszych ziem tak czy siak będą najbogatsi.
11 listopada 2013 -
KamilaRównież jestem zainteresowana zakupem nieruchomości w Chorwacji - chciała bym aby to był mały domek z działką, ewentualnie pół bliźniaka. Ile kosztują takie nieruchomości? z jakimi cenami od - do trzeba się liczyć?
30 stycznia 2014 -
EwelinaTeraz gdy Chorwacja stała się członkiem UE to nie powino być żadnych problemów z zakupem nieruchomości w Chorwacji, zresztą widać to po ogłoszeniach na banerach przy niektórych nieruchomościach jak i w internecie. Jedynym problemem są pieniądze, bo żeby kupić atrakcyjnie położoną działkę przy morzu lub najlepiej z dostępem do morza trzeba zapłacić kolosalne pieniądze. Sama taka działka to koszt 100 tyś euro, a gdzie dom. Niemcy, Włosi. to oni tak wywindowali ceny nieruchomości. W ciągu ostatnich 5 lat nieruchomości w Chorwacji podrożały o jakieś 300 procent a najbardziej atrakcyjne tereny już dawno zostały sprywatyzowane i sprzedane. Obecnie zostaje trochę fajnych działek z dostępem, widokiem na morze ale na wyspach. i ceny nieruchomości na wyspach są stosunkowo niższe niż na stałym lądzie.
5 kwietnia 2014 -
Magda83Nie ma dużego problemu z zakupem nieruchomości w Chorwacji. Trzeba tylko mieć kogoś, kto zna się na tych wszystkich formalnościach. Ja korzystałam z usług Greg-nieruchomości i niedługo wprowadzam sie do nowego domu :)
7 marca 2016 -
Madzia221Kupiłam dom pod Dubrownikiem. Dodatkowo trafiłam na świetną okazję, dzięki agencji Greg-Nieruchomości. Nie dosyć, że nie zapłaciłam majątku, to jeszcze mam wspaniały dom z przepięknymi widokami!
31 sierpnia 2016 -
KrzysztofKolejny raz spotykam się z pozytywnymi słowami na temat Greg-nieruchomości, nie tylko w internecie, ale i w rozmowach face to face. Czas dowiedzieć się już czegoś konkretnie, więc w najbliższych dniach planuję kontakt z konsultantem firmy.
25 października 2016 -
JagodaWitam,
23 października 2020
korzystałam z usług Greg-Consulting z Wodzisławia Śl. i szczerze odradzam.
Po rozliczeniu się klient pozostawiony sam sobie.
Umowa kupna-sprzedaży przygotowana ze znaczącymi błędami, właściciel Greg - Consulting nie raczy nawet odebrać telefonu.
Przestrzegam wszystkich.