Nauka języka chorwackiego, jak, gdzie i czy trudno jest się uczyć?
-
JustynaPonieważ Chorwacja tak nas zauroczyła, że spędzamy tam wszystkie wakacje pomyślałam o zaczęciu uczenia się języka chorwackiego. Gdzie można się zapisać na naukę tego języka? Czy nauka chorwackiego jest trudna? Jak długo trzeba się uczyć by móc porozumiewać się swobodnie i mówić płynie po chorwacku? Czy Chorwacja podzielona jest jakoś na regiony tak jak np. Hiszpania, w których mówi się dialektami?
26 października 2013 -
WaldekWarto uczyć się samemu, zacząć od prostych słówek jak dzień dobry, do widzenia, proszę dziękuje. Potem zwroty, liczebniki i podstawowe zdania jakich potrzebujemy będąc w sklepie, na campingu czy zwiedzając miasto.
28 października 2013 -
JanuszJa proponuje uczyć się sukcesywnie codzienie po kilka słówek, być może dobrym pomysłem było by tu tutaj umieszczanie co jakiś czas kilku słówek i zwrotów po chorwacku, wtedy każdy mógł by się w tym samym czasie tej samej ilości słówek - i okazało by się może że w przyszłym sezonie w Chorwacji spotkała by się masa polaków mówiących po chorwacku ;-))
2 listopada 2013 -
WaldekJęzyk chorwacki wywodzi się z języków słowiańskich, a więc jego konstrukcja jest bardzo podobna do języka polskiego, co by oznaczało że dość łatwo jest się go nauczuć. Jak jest z tym w praktyce? otóż w Polsce nie istnieją praktycznie żadne szkoły nauki języka chorwackiego, nie ma również tego języka w ofercie nauki w systemie korespopndencyjnym, a szkoda bo to dobry język jest do nauki i pojęcie go w stopniu komunikatywnym nie powino zająć wiele czasu.
6 listopada 2013 -
MonikaNauka chorwackiego to bardzo dobry pomysł na przyszłość, ponieważ Chorwacja to dobry kraj na bycie jakimś specjalistą z zakresu nieruchomości czy handlu albo transportu. Znając jezyk chorwacki można by postarać się o prace w konsulacie albo jakieś innej państwowej komórce. Wystarczylo by zostać tam rezydentem, albo wyjeżdrzać w delegacje do Chorwacji. ja mogła bym tak co tydzień.
6 listopada 2013 -
MirosławaRównież jestem zdania że warto się uczyc języka chorwackiego, bo jest to język którego znajomość jest poszukiwana, zwlaszcza teraz po wstąpieniu chorwacji do Unii Europejskiej. Mało ludzi włada tym językiem, jak angielskim czy niemieckim.
6 listopada 2013 -
TomekW języku chorwackim występuje ruchomy akcent; w wyrazach wielosylabowych nigdy nie pada na ostatnią sylabę. Pisownia chorwacka jest fonetyczna, to znaczy zgodna z wymową (pisze się tak, jak się wymawia).
19 czerwca 2015 -
AlaJęzyk chorwacki Od ogłoszenia w 1991 r. niepodległości urzędowym językiem kraju jest chorwacki. Należy on do grupy języków południowosłowiańskich.
19 czerwca 2015