Wypłata pieniędzy w bankomacie a kurs Chorwackiej Kuny
-
TomekHeja, właśnie spędzamy wakacje na wyspie Cres w Chorwacji. Wczoraj wypłacałem pieniądze w chorwackim bankomacie sieci Euronet i kurs jaki mi zaproponowano jest jak na załączonej fotografii.
Bankomat po włożeniu karty zapytał mnie o język w jakim chcę przeprowadzić całą operacje. W śród wielu do wyboru był również język Polski, co mnie miło zaskoczyło.
Po wyborze języka bankomat zapytał o rodzaj operacji, zapytanie o zaldo, zmiana PIN czy wypłata gotówki.
Po wyborze opcji wypłata gotówki, zaproponowano mi różne kwoty lub samemu mogłem zdefiniować ilę chcę wypłacić.
Po wyborze ilości wypłacanej gotówki pojawiła się pewna nowość, bankomat mi zaproponował przeliczenie bezpośrednio na polskie złotówki, lub wypłatę bez przeliczenia. (jak na załączonym zdjęciu)
Wybrałem bez przeliczenia, gdyż kurs wydał mi się mało atrakcyjny.
Wyszło że Euronet zaproponował mi kurs 0.6042 złotego za 1 kunę.
To nowość w bankomatach i terminalach płatniczych w Chorwacji, uważajcie więc bo na podjęcie decyzji jest zaledwie kilka sekund i trzeba mieć jakies podstawowe choćby pojęcie o aktualnym kursie oferowanym przez bank w którym mamy kartę.Wypłata Chorwackich Kun z bankomatu Euronet w Chorwacji -
AdamNajlepsza opcja to posiadanie rachunku walutowego w walucie jaka obowiązuje w danym kraji. Przykładowo wakacje spędzamy w Grecji, płacimy w euro to zakładamy rachunek walutowy w Euro, walutę kupujemy w kantorze internetowym, płacimy wszędzie kartą wydaną do tego rachunku - w ten sposób unikamy przewalutowania po mało atrakcyjnym kursie.
15 lipca 2015
Pamiętajmy tylko by gdy wyskoczy opcja płatności z przeliczeniem, wybierać opcje bez przeliczenia - w walucie obowiązującej w danym kraju. -
TomekSprawdziłem w banku (Alior) i wyszło tak. Bankomat sieci Euronet zaproponował mi wypłatę bezpośrednio przeliczoną na PLN po kursie 0.6042 PLN za 1 HRK, natomiast wybierając opcję bez przeliczenia bank policzył mi 0.5562 PLN za 1 HRK - a więc różnica jest znacząca, można zaoszczędzić 5 gr na każdej wydanej w Chorwacji Kunie.
PS. Mam rachunek walutowy w Kantor Alior prowadzony w USD, i wydaną do niego kartę do płatności elektronicznych Visa ElectronBankomat euronet w Chorwacji -
Adrian1 euro to 4,3750 zł po takim kursie bank BPH przeliczył mi transakcje kartą MasterCard za zakup paliwa w Niemczech i Austrii. Kurs Chorwackiej kuny w kantorach wymiany walut w Chorwacji to około 0.63 zł za jedną Kunę.
Kurs wymiany Euro na PLN przy płatnością katą MasterCard -
NorbertHeja, przy płatności kartą Visa (rozliczaną do Dolara, a następnie do PLN) wyszło mi 0.55 zł za 1 Kunę, a przy płatności kartą Mastercard (przeliczaną do Euro, a następnie do PLN) wychodzi mi prawie 0.61 zł za 1 Kunę. Nie wiem czy to kwestia banku, Visa to Alior, a Mastercard to BPH, ale różnica 6 groszy na każdej wydanej w Chorwacji Kunie da około 600-700 zł oszczędności.
16 lipca 2015 -
AdrianJa również wypłacałem w Euronecie w Chorwacji pieniądze z bankomatu, Kartą Visa wydaną przez Alior Bank, i kurs zaproponowany przez Euronet wygląda następująco: 1.6549 HRK - 1.000 PLN, wypłata 2 tyś chorwackich Kun kosztowała mnie 1.208,50 zł, czyli jedna kuna równa się 60 gr
16 lipca 2015 -
BartekTo ile Ty kun chcesz wydać ze będzie 600-700 zł oszczędności ?
8 grudnia 2016 -
MartaCzy w bankomacie w Chorwacji Euronet wypłacę euro?Posiadam konto walutowe w PKO SA i mam tam euro - zastanawiam się jak mam je wypłacić
23 lipca 2018